Lakhta center

Številna odprta gradbišča megalomanskih projektov po svetu nakazujejo  na ponovno rast svetovnega gradbeništva, predvsem pa investiranje držav in podjetij v zgradbe, ki mejijo na meji izvedljivega. Naziv najvišjega nebotičnika na svetu si trenutno lasti znameniti Burj Khalifa v Dubaju (Združeni arabski emirati), leta 2020 pa naj bi mu ta naziv speljal nebotičnik Jeddah iz sosednje Savdske Arabije. Medtem pa Evropa, predvsem Rusija, ne sedi križem rok: po načrtih naj bi prihodnje leto v Sankt Peterburgu odprli nebotičnik Lakhta Center, ki bi postal s svojimi 462 metri najvišja stavba v Evropi.

 

Konferenca TOP FASADER

V sredo, 8. marca 2017, je na sedežu podjetja Topdom v Dolu pri Ljubljani potekalo celodnevno srečanje gradbenih izvajalcev in dobaviteljev fasadnih sistemov, ki se ga je udeležilo tudi naše podjetje. Povpraševanje po obnovi starih fasad in izdelavi novih je v precejšnjem porastu, kar se odraža tudi na trgu fasad in fasadnih sistemov, kjer razmeroma hitro prihaja do novosti tako na področju pravilne izvedbe, pa tudi uporabe novih materialov.

 

 

 

 

SLIKA1Rušenje nosilne stene v objektu

Trendi v gradbeništvu se skozi leta, tako kot je to v navadi tudi na drugih področjih človekovega življenja, spreminjajo. Sodobna arhitektura se že nekaj desetletij odmika od masivnih konstrukcij zaprtega tipa k vitkim konstrukcijam, za katere so značilni veliki prostori in odprtine.

 

 

 

REMARK-BAUMITUdeležba na Baumit akademiji 2017

Fasada je najvidnejši element vsake stavbe, zaradi izpostavljenosti zunanjim pogojem in pogostokrat strogim estetskim zahtevam naročnikov pa je njeni izvedbi potrebno nameniti še dodatno pozornost. Vsaka anomalija v materialu, tehnologiji dela ali pa času izvedbe lahko na fasadi pusti vidne in nezaželene posledice, ki lahko naročniku in izvajalcu povzročita številne, predvsem finančne preglavice.

 

 

 

4ac5ea366c32ca9aecf86c55e959ad67Stopnice skozi zgodovino

Čeprav je težko oceniti, kdaj so bile prve stopnice zgrajene, pa velja prepričanje, da sso se prve stopnice pojavile v mlajši kameni dobi oziroma neolitiku. Stopnišča so bila zgrajena v povsem drugačnih oblikah in iz drugačnih materialov, kot jih poznamo danes, prav tako pa se je njihova funkcija in namembnost v arhitekturi skozi zgodovino spreminjala.

 

 

naslov hidroizHidroizolacija in kapilarna vlaga

Zametki hidroizolacije segajo že v čas Babiloncev in Sumercev, ki so za izoliranje objektov prvi začeli uporabljati zmesi, narejene na bitumenski osnovi. V današnjih časih ima hidroizolacija v gradbeništvu posebno mesto: tako po pomembnosti kot tudi po zahtevnosti. Dandanes težko najdemo objekt, ki ga ne izoliramo proti vodi, prav tako pa hidroizolacijska dela sodijo med dela, ki so zahtevnejša, odprava posledic nepremišljenih in površnih hidroizolacijskih del pa so v večini primerov drage in zapletene, v nekaterih primerih celo nemogoče.

 

Fasada

Toplotne izgube zaradi stare fasade

Čeprav navzven izgleda, da ima fasada predvsem estetski pomen, pa temu še zdaleč ni tako. V stavbi, v kateri ljudje bivajo, ima fasada izreden pomen. Fasada je namreč stik med zunanjim in bivalnim okoljem in ima občutljivo izolativno nalogo: čimbolj zmanjšati negativne vplive zunanjega okolja (predvsem temperature) na bivalno okolje, še posebej v vročih poletnih in mrzlih zimskih mesecih. Prav tako pa mora fasada preprečiti uhajanje po možnosti energetsko ustvarjenih bivalnih pogojev v zunanjost, ali skrajšano toplotne izgube.

 

 

naslov ročniRazlika med ročnimi in strojnimi ometi?

V naši vsakodnevni praksi nas investitorju in naše stranke pogostokrat vprašajo, katera od tehnologij izdelave ometov je boljša: so boljši ročni ali strojni ometi? Ker se v našem podjetju v praksi pogostokrat srečujemo z obema vrstama ometov, enoznačnega odgovora na to vprašanje nimamo, vsekakor pa zaradi več kot 15 letnih izkušenj, ki jih imamo, prisegamo na ročne omete.